Etäkoulu kolmen koululaisen kanssa

Meillä on kolme koululaista. Kolmannella, neljännellä ja kuudennella luokalla. Kun päätös koulujen sulkemisesta tuli, mulle iski ensimmäisenä kamala ahdistus. Mietin monta päivää, että miten riitän kaikille tässä, jos täytyy ottaa vastuu myös lasten oppimisesta. Yhtäaikaa olin helpottunut siitä, etten ole itse nyt töissä, ettei lasten tarvitse olla keskenään kotona.

Jokainen lapsista sai oman tietokoneen koululta käyttöön. Ensimmäinen etäkouluviikko oli kamala. Joka suunnasta kuului kokajan äiti,äiiitiiiii,äitiiiiiiii!! Tuntui ettei tiennyt miten päin olisi ja ahdisti ihan kamalasti. Kokoajan jollakin netti pätki ja pojat ei oikein osannut tehtäviä alkaa tekemään itsekseen. Olin puolen päivän aikaan jo ihan poikki. No, ensimmäisen viikon jälkeen tilanne rauhoittui ja päivät alkoivat sujumaan aivan mukavasti. Välillä joutuu kyllä kehottaa lapsia ottamaan hieman parempia työskentelyasentoja.

Täällä Utsjoella tosiaan on etäopetus siten, että opettaja on kokoajan Teamsin välityksellä videoyhteydessä lapsiin. Tehtävien tekemisen ajaksi vain katkaistaan videoyhteys. Välitunnit ja tunnit on normaalissa aikataulussa. Pojat käyvät myös monesti välitunnilla nopeasti ulkona. Lapset ensisijaisesti kysyvät neuvoa opettajalta, välillä vaan joudun hieman poikia neuvomaan. Välillä on päiviä, ettei mun tarvitse puuttua ollenkaan heidän koulutehtäviin. Vanhin lapsista tekee täysin itsenäisesti kouluhommat, omassa huoneessaan. Ja positiivisia asioita tästä toki löytyy myös mm. kutosluokkalaisen köksän tunnit. Tänäänkin hänellä on kotitaloutta, ja aikoi tehdä iltaruoaksi makkarakeiton 🙂 Se hyvä asia on myös tässä etäkoulussa, ettei aamuisin tarvitse herätä niin aikaisin, eikä tarvi etsiä kenenkään pipoja ja hanskoja kiireessä.

Kouluruokailu on myös järjestetty täällä hyvin. Kahden päivän ruoat saadaan kerralla. Me asumme sen verran kaukana kylältä, että meille tuodaan ruoka kotiovelle asti. Kiitos Utsjoen kunta! Enää ei ahdista tämä etäkoulu, vaikka tottakai toivoisin, että koronahomma olisi äkkiä ohi ja lapset pääsisivät kouluun. Mutta olemme valmistautuneet siihen, että tänä keväänä ei enää koulussa käydä.

Onhan tämä etäkoulu laittanut mun ja pikkupoikien rauhalliset arkiaamut aivan uusiksi. Meillä oli kahden nuorimman lapsen kans tullut tosi selkeä rytmi aamupäiviin, ja sehän sekoittui aivan kokonaan. En viitsi lähteä pienten kans esim. lenkille, koska koululaiset saattavat tarvita apua koulutehtävissä ja haluan silloin olla tässä lähellä. Koen tavallaan nyt, että aina kun lapsilla päättyy koulupäivä, niin mulla alkaa päivä. Koululaiset ottavat välillä myös pieniä mukaan kouluhommiin, esimerkiksi jos katsovat jotain koulutehtäviin liittyviä videoita.

Lapsilta jos kysytään, niin he kyllä tykkäävät tästä etäkoulusta. Ja ei tämä pahalta enää minustakaan tunnu 🙂 Mutta jos valita saa, niin kyllä ennemmin ne koulussa pitäisin. Ehkä sitten ensi syksynä taas.

Mukavaa päivää kaikille <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.